Paradise papers: het zoveelste fiscaal lek

Door 07/11/2017november 14th, 2017Geen categorie

Op 5 november 2017 werd wederom een nieuwe reeks vertrouwelijke financiële documenten gelekt aan het brede publiek die een aanzienlijk aantal personen en bedrijven in opspraak brengen.

De zogenaamde “paradise papers” zijn een resem van maar liefst 13,4 miljoen (digitale) documenten die mogelijke feiten van belastingontduiking aan het licht brengen in kader van offshore investeringen.

Deze documenten zijn afkomstig van een aantal advocatenkantoren, trustkantoren en bedrijvenregisters die gevestigd zijn op zogenaamde tax havens waaronder Bermuda, de Kaaimaneilanden en Signapore. Ze bevatten de namen van meer dan 120.000 personen en bedrijven. Er zou maar liefst rond de 10 biljoen dollar mee gemoeid zijn.

In de bewuste paradise papers zijn ook een heel aantal verwijzingen naar België terug te vinden over personen en bedrijven die allerhande fiscale constructies zouden hebben opgezet in belastingparadijzen, waarbij mogelijks sprake zou zijn van belastingontduiking.

De fiscale constructies zouden er meestal in bestaan dat vennootschappen, enkel in naam, worden opgericht in landen waar een voordelige offshore-regeling geldt, zoals Bermuda, de Kaaimaneilanden, etc. zonder dat daar effectieve activiteiten worden uitgeoefend. De zogenaamde “winst” die hier dan (fictief) wordt gegenereerd kan dan genieten van een voordelig belastingregime.

Het zal benieuwd afwachten zijn welke nieuwe gegevens in de komende weken nog zullen opduiken.  In elk geval is het voorafgaand strategisch fiscaal advies van determinerend belang.

Contacteer LAUWERS & SEUTIN Fiscale Advocaten met al uw vragen en/of opmerkingen hieromtrent.