De enorme lokale belastingdruk: maar liefst 48 verschillende bedrijfsbelastingen

Door 06/03/2014november 22nd, 2017Geen categorie

De creativiteit van de verschillende lokale belastingen kent geen grenzen en heeft een enorme impact op het lokale ondernemerschap.  Een vereenvoudiging van de lokale fiscaliteit dringt zich dringend op.  Zowel de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten als de Vlaams minister van Begroting en Financiën Ph. Muyters zijn zich daar terdege van bewust.

Ondernemingen zorgen voor een kwart van de totale, lokale belastinginkomsten. Deze vaststelling wordt gesteund op een studie van Ernst & Young in opdracht van Vlaams minister van Begroting en Financiën Muyters.  De ondernemersorganisatie UNIZO  kwam in een eigen studie in 2012 al tot een gelijkaardige conclusie. Bedrijven moeten zich de dag van vandaag door maar liefst 48 verschillende, lokale bedrijfstaksen worstelen.  Deze creatieve, lokale belastingen worden door de ondernemers als onrechtvaardig aanzien en worden dikwijls als ‘pestbelastingen’ bestempeld.

De bedrijven waren in 2010 goed voor 900 miljoen euro lokale belastingen. Hiervan werd 700 miljoen euro voor rekening genomen van de onroerende voorheffing. De overige 200 miljoen euro wordt uitgesplitst over 47 verschillende belastingen. Door de administratieve lasten alleen al zijn deze belastingen een ware kwelling voor ondernemingen. Het is ook niet alleen de belasting op zich die weerstand oproept, maar vooral de opeenstapeling van heffingen en het gebrek aan transparantie.

Het Advocatenkantoor Thierry Lauwers is gespecialiseerd onder andere in lokale belastingen en kan u in deze problematiek bijstaan.

Wij blijven ter beschikking mocht u hieromtrent vragen of opmerkingen hebben.