Skip to main content

Het is eindelijk zover, met het begrotingsakkoord van 26 juli heeft de regering de knoop doorgehakt om vanaf 2018 een grondige hervorming van de vennootschapsbelasting uit te voeren. Deze hervorming zal tot stand worden gebracht in 2 stappen. Een eerste reeks nieuwe maatregelen zal reeds vanaf 2018 in werking treden, de tweede fase zal in 2020 worden doorgevoerd. Hieronder geven we u een beknopt overzicht van de voornaamste wijzigingen in de vennootschapsbelasting die u in 2018 te wachten staan.

  • Het gewone tarief van de vennootschapsbelasting zal worden verlaagd naar 29 % (25 % vanaf 2020). Voor KMO’s zal dit tarief 20 % bedragen voor de eerste schijf van € 100.000. De aanvullende crisisbijdrage van 3 % wordt naar 2% verlaagd, om uiteindelijk in 2020 volledig te verdwijnen.
  • De aftrek van vorige verliezen wordt beperkt. De vorige verliezen worden samen met de notionele intrestaftrek, overgedragen DBI’s en de overgedragen aftrek voor innovatie-inkomsten in een korf gestoken die de maximale aftrek begrenst. Deze korf bedraagt 1 miljoen EUR vermeerderd met 70 % van het bedrag van die aftrekposten boven het miljoen. Dit komt er dus op neer dat tot maximum 30 % van het aftrekbare bedrag niet effectief kan afgetrokken worden, wel kan dit nog overgedragen worden naar een volgend jaar.
  • De investeringsreserve verdwijnt, met een uitdoofscenario voor bestaande reserves.
  • Voor KMO’s wordt de investeringsaftrek tijdelijk verhoogd naar 20 %.
  • De notionele intrestaftrek wordt beperkt tot de aangroei van het risicokapitaal van de laatste vijf jaar op grond van een gewogen gemiddelde.
  • Vooruitbetaalde kosten zullen slechts aftrekbaar zijn in de volgende jaren dat de activiteiten plaatsvinden waarop deze kosten betrekking hebben.
  • Herbeleggingsmeerwaarden zullen worden belast tegen het tarief dat van kracht is op het ogenblik van de realisatie van de meerwaarde.
  • Kapitaalverminderingen zullen pro rata dienen te worden aangerekend op het gestort kapitaal en de geïncorporeerde reserves. De mogelijkheid om de vermindering bij voorrang aan te rekenen op het gestort kapitaal vervalt.
  • De vrijstelling van meerwaarden op aandelen wordt onderworpen aan alle voorwaarden die gelden voor de DBI-aftrek. Voor grote vennootschappen verdwijnt echter de belasting van 0,4 % op meerwaarden op aandelen.

We volgend de evoluties uiteraard op de voet.

Contacteer LAUWERS & SEUTIN Fiscale Advocaten met al uw vragen en/of opmerkingen hieromtrent.